≡ Menu

3 pentru un sexagenar – La Mulți Ani, Mircea Mihăieș!

La Mulți Ani!

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Ontelus DG

  Deși muzica asociată postării aniversare anulează în bună măsură cuvintele ce urmează, îndrăznesc totuși să le scriu. Dincolo de calitatea incontestabilă a textelor și a activității manageriale ale celui omagiat, rămâne insolubilă problema partizanatului și, mai ales, aceea a încrâncenării – cuvânt greu, pentru care rog să fiu scuzat, dar pe care îl prefer altuia și mai dur – care însoțește, de prea multe ori, implicarea intelectualilor în viața publică. Oricât s-ar duela verbal intelectualii, români sau de oriunde, chestiunile grave ale umanității rămân la fel de grave, ba chiar capătă un accent de implacabil, întrucât – se presupune – cei mai de seamă reprezentanți ai comunităților naționale își etalează sentimentele negative. Astfel apar coteriile, solidaritățile create prin ceea ce se detestă. Și, mult mai grav, astfel scade calitatea democrației. Dacă în cazul altor regiuni ale civilizației acest fenomen are pitorescul său, fiindcă acolo instituțiile sunt funcționale, iar mentalitățile și comportamentele posedă maturitatea necesară, la noi dezlănțuirile publice ale intelectualilor, de oricare parte s-ar afla, chiar și ale acelora realmente neutri, oricât de puțini ar fi, reiterează deficitul democratic, tarele civilizaționale și îndepărtează orice speranță de vindecare. Una dintre dovezile pe care le pot aduce în sprijinul celor susținute este aceea că, spre deosebire de situația dinainte de 1989, prea mulți intelectuali români se urăsc unii pe alții, nu-și mai vorbesc, se suspicionează continuu, dând apă la moară celor care taxează excepționalismul românesc.

 • @ Ontelus DG

  Avem timp sa ne certam tot anul. Dar exista si zile cand trebuie sa fim impacati Nu intre noi ci cu faptul ca suntem cum suntem. Cu bunele si mai-putin-bunele noastre.

 • neamtu tiganu

  desigur nimeni nu poate alege cind sa se nasca si nici unde? Eu as fi preferat ca dl. MM sa se fi nascut cindva mai prin iunie, nu de alta da sa nu incepem anu cu el.

  La multi ani 2014!

Next post:

Previous post:

WP Admin