≡ Menu

2009 – un an istoric sau unul isteric?

Uitându-mă la ce se întâmplă în acest 2009 al alegerilor prezidențiale, am senzația că nu s-a schimbat nimic în raport cu 2004. De la metehnele politicienilor la cele ale presei am ajuns de unde n-am plecat niciodată. De aceea, găsesc potrivit să postez în continuare un articol scris în 2004. În felul acesta mă țin aproape de inima de foc a palpitantei realități românești.

 Duşmanul presei – presa

 Am fost convins că nimeni nu poate face mai mult rău României decât politicienii ei. M-am înşelat – în acest an, oamenii de presă s-au dovedit “mai performanţi”. Detestaţii politicieni au armate de sosii în mediile de informare în masă. Rezultate ale unor şapirografieri primitive ori ale unor clonări sofisticate, aceste duplicate s-au dovedit nimic altceva decât cele mai performante tulumbe de produs ceaţă electorală din dotarea politicienilor.

Este aproape imposibil să-ţi dai seama dacă un jurnalist tună şi fulgeră împotriva aroganţei dlui Năstase pentru că dispreţuieşte atitudinea respectivă sau pentru că nu a ajuns încă să fie la fel de arogant ca dl Năstase. Este la fel de greu să înţelegi dacă un jurnalist român îl acuză pe dl Băsescu de bădărănie convins fiind că bădărănia “nu se face” sau doar din frustrarea că nu este încă la fel de bădăran ca dl Băsescu.

Nu altfel stau lucrurile în legătură cu averile mirobolante ale unor politicieni. Sunt aceştia acuzaţi de jecmăneală fiindcă jurnaliştii ce-i demască urăsc averile inexplicabile sau pentru că averile acestora din urmă nu sunt încă în aceeaşi ligă cu cele ale politicienilor straniu de bogaţi? A jeli zilnic pe umărul milioanelor de oameni trăind sub sau la limita sărăciei, dar a folosi serile la număratul milioanele de euro sau dolari a devenit un sport răspândit printre boşii de presă.

Mulţi politicieni sunt arătaţi cu degetul de numeroşi jurnalişti pentru luxul de a-şi trimite copii la studii în occident. Nu de puţine ori asemenea demascări sunt transmise din hoteluri de lux occidentale unde tătici şi mămici de presă îşi întâlnesc odraslele aflate la studii. Cam aşa stau lucrurile şi în privinţa colecţiilor de tablouri, galeuri, tapiserii, automobile de lux, vile în intra şi extravilan sau chiar pe coaste exotice unde româna nu e încă lingua franca.

Am  crezut că nimeni nu poate face mai mult rău presei româneşti decât politicienii. M-am înşelat – în acest an, oamenii de presă s-au dovedit cei mai înverşunaţi duşmani ai presei. Cu cât mai tare strigau împotriva imixtiunii politicului şi a şantajului economic, cu atât mai mulţi boşi de presă se aliniau la interesele unor grupuri de politicieni şi sindicalişti cu dare de mână. Trupeţii s-au uitat la generali spre a înţelege cum să ia azimutul. Şi l-au luat cu grăbire.

După alegeri, mulţi adversari politici se vor îmbrăţişa. Îşi vor repartiza hălcile de bunăstare. Jurnaliştii ce i-au slujit vor rămâne certaţi multă vreme. Sau, mai ştii, amintindu-şi că nu sunt decât sosiile acestor politicieni, îşi vor împărţi şi ei frăţeşte bunăstările ce-au mai rămas disponibile după redistribuirile “la vârf”.

Sinceritatea de ultim moment a dlui Băsescu, disperat de bine regizată, a lăsat mulţi jurnalişti cu gura căscată de admiraţie şi pe dl Nastase, perdantul, bouche bée de invidie. E rândul presei să caşte gura şi să spună care a fost contribuţia ei la năpasta că românii au avut de ales între doi comunişti “pocăiţi” prin fesenizare – unul fără faţă, celălalt fără obraz de preşedinte. Nu aceleaşi Mării cu alte pălării au fost alese, ci unele cu pălării trase bine peste ochi, ca să nu vedem că nu au ochi pentru Măria sa, Electoratul.

 2004 putea fi un an istoric. S-a dovedit doar unul isteric. Şi contribuţia presei la acest eşec a fost esenţială. Prea mulţi jurnalişti s-au aruncat cu entuziasm sub incidenţa acelui “dricari ai vieţii publice”, etichetă lipită pe fruntea gazetarilor vremii sale tocmai de cel ce a apărat ca nimeni altul libertatea presei – Thomas Jefferson.

 ( http://www.jurnalul.ro/stire-editorial/dusmanul-presei-presa-54727.html   )

 

 • nene

  Excelent, d’accord, numai vezi ca “bouche bez” chiar nu inseamna nimic.Iti ofer eu un “é”.
  Cu cele mai bune ganduri

 • Dorin Tudoran

  Da, tot caut e-ul acela care a disparut caci textul vechi era scris in alt romanesc, probabil… Cum gasesc eul, cum il pun. sau il imprumut pe cel de la tine

 • Dorin Tudoran

  rezolvat… mersi…

 • mihai 4
 • Sanse sa fie istoric, in afara crizei desigur!, nu vad sa existe! Dl. Basescu se indreapta spre al doilea mandat, prin inconsitenta partidelor adverse, iar asta va face tot atit bine Romaniei cit uleiul incins pe o rana proaspata! Isteric este deja! Ca si 2004, ca si toti anii electorali, ca si cam toti anii din 1990 incoace. Romania a intrat direct din letargie in isterie si nu mai iese de acolo! Sanatosi sa fi, ca spectacole de prost gust cu duiumul!

 • Ramstein

  Inca un an isteric, fara indoiala. Si nu vad niciun motiv ca, atunci cand am aflat cu ce si cine avem de a face (in decursul a aproape cinci ani), sa continuam pe aceeasi linie -- oricat de neconvingatori pot sa para alternativele, nu putem trage concluzii a priori.

  “După alegeri, mulţi adversari politici se vor îmbrăţişa”
  Ce imagine! Imi amintesc de faptul ca cineva trebuia sa se arunce de pe bloc. Dupa o tacere “talibanic-oranj” (a durat numai vreo patru zile), a… renuntat: patria are (mare!) nevoie de el pentru a o reprezenta in Europa.

 • Ramstein

  Legat de : “oricat de neconvingatoare pot sa para alternativele, nu putem trage concluzii a priori.” -- avem dreptul sa gresim, dar nu cred ca avem dreptul sa persistam in greseala

 • Prin 2000 stateam de vorba pe internet cu unul din Romanika, jurnalist. Printre altele, ma intreaba: nu vrei sa cumperi o fabrica de lapte? Ma, tu chiar esti jurnalist? De unde ai tu o fabrica? Ei, si tu… O cumperi? Dar de ce nu o tii tu? Te faci burghez. Oh, nu, e greu. Mafie mare. Nu am muncitori, lapte, destributie… Asa, zic eu. Si vrei sa mi-o dai mie:-)

  Poate povestea nu are nimic cu articolul dlui DT -- dar, mai stii?:-)

 • Dorin Tudoran

  Are, legatura, cum sa nu aiba?

  Cuiva “ii pune Dumnezeu mana in cap” si cumpara o fabrica de ceva pe aprope nimic. Bucurie mare, investitii substantiale, imprumuturi la banca, familie si prieteni…

  Fabrica nu merge, “ceva-ceva” nu merge. Omul se hotaraste sa o vanda si Dumnezeu “ii pune mana in cap” inca o data — omul care a luat fabrica pe APROAPE nimic o vinde CHIAR pe nimic.

  Cu “castigul” dobandit se duce la biserica sa-i multumeasca lui Dumnezeu. In usa da nas in nas cu Sfantul Petru care-l intreaba “Fiule, nu vrei sa cumperi o fabrica de ceva; e APROAPE pe gratis”.

  “E sigur o afacere buna? E vanzatorul om de incredere?”

  “Cum sa nu, fiule. Cel ce ti-o da este chiar Dumnezeu!”

  Omul se freaca la ochi, nu-i vine sa creada ce noroc a dat IARASI peste el si incepe sa caute banii pusi “la loc sigur” in buzunarul de la pieptul hainei.

  In vremea aceasta, vanzatorul iese din biserica, e tot numai Hugo Boss, deschide de la distanta portiera unui Bentley Continental si pleaca sa faca o alta binefacere, nu inainte de a scuipa pe jos un pumn de coji de seminte.

  DT

 • Rideti, `mneavoastra, rideti, dar chiar in perioada aceea, un jurnalist care a imprumutat creator formula unui scriitor ungur cu “ne ocupa tot timpul”, avea o fabrica de chibrituri! Poate o mai are…

 • constans

  INCERC SA POSTEZ PE BLOGUL DUMNEAVOASTRA O OPINIE.
  DE CE FAC ASTA????????????????????

  FOARTE SIMPLU.consider ca dumneavoastra (avind experienta fenomenului TRAIT pe propria dumneavoastra piele)PUTETI SA INTELEGETI lucruri care la prima vedere par IMBIRLIGATE.
  mi-ar place ca acest BLOG sa fie INTRADEVAR un LOC in care opiniile sa fie ARGUMENTATE,sa fie situat in afara,,micutelor,,birfulite si SUETE de tipul reportajelor din rev. FLACARA din ieopca sau restaurantul de la casa scriitorilor tot din IEPOCA.
  MI-AR PLACE CA OPINIILE DUMNEAVOASTRA SA FACA CA LUCRURILE SA AVANSEZE(chiar cu pasi mici! dar sa AVANSEZE!!!)
  MI-ar PLACE SA REALIZATI CA CEI TINERI INTELIGENTI CARE AU MAI RAMAS IN ROMANIA SUNT PUSI LA COLT IN STIL GROBIAN DE OAMENI CARE AU FOST CRESCUTI SI EDUCATI(instruiti) SA FACA NUMAI ASTA.
  Le mépris-STITI LA CE MA REFER.
  ACEST MESAJ ESTE VALABIL SI PENTRU prietenul F.IARU care se pare ca a ramas incremenit in ,,SCENA BALCONULUI,,
  VOILA aici,
  UN COMENTARIU POSTAT(de mine) LA ,,ADEVARUL,,LUI particiu(ARTICOLUL ,,Verdict: cenzura la „Cotidianul“,,) LA ORA 11 si care nu a fost inca publicat.
  http://www.adevarul.ro/articole/verdict-cenzura-la-cotidianul.html

  o mica MARE oMISIUNE.
  1.IN ANUL 1985 DOMNUL ROMOSAN A FOST IN VIZITA IN FRANTA(o luna) CU UN PASAPOTRT TURISTIC ELIBERAT DE M.A.I(perioada respectiva)
  2.CEREREA PENTRU STABILIREA DEFINITIVA INTR-O TARA STRAINA SE APROBA IN URMA OBTINERII UNEI VIZE DE STABILIRE DEFINITIVA(viza care este acordata de TARA in care doreai sa te stabilesti)
  ACEST PROTOCOL INTERNATIONAL A FUNCTIONAT LA EPOCA RESPECTIVA(si banuiesc ca functioneaza si acum)
  VOILA AICI CONCLUZIA:
  dupa 20 de ani de ABRAMBUREALA ,,LIBERTATE,,institutia CNSAS ca dealtfel TOATE institutiile din ROMANIA functioneaza pe principiul ALBA NEAGRA(un dosar VAZUT si altul NEVAZUT(point visé-POINT RATE)
  IN,,ADEVARUL,,LUI particiu(ARTICOLUL ,,Verdict: cenzura la „Cotidianul“,,)
  ,,În anul 1981, criticul a cerut sa i se aprobe plecarea definitiva în Franta, motivând ca nu se poate realiza pe plan profesional. Cererea de plecare definitiva i-a fost însa respinsa ca neîntemeiata. Potrivit fisei personale din “Cartea Alba a Securitatii”, dupa comunicarea avizului negativ, Petru Romosan a disparut de la domiciliu.,,

  ,,În 1988 scriitorul Petru Romosan a încercat sa fuga din România. Suparat ca nu fusese lasat sa plece în Franta, împreuna cu sotia sa, Romosan s-a decis sa treaca granita în Ungaria. Episodul fugii este descris în fisa personala a scriitorului, publicata în anul 1996 în “Cartea alba a Securitatii -- Istorii literare si artistice 1969-1989”, aparuta sub egida SRI. Momentul ales de Petru Romosan sa fuga din tara a fost 23 august 1988, fosta zi nationala a României.,,

  Doua zile mai târziu, însa, Romosan a fost retinut de autoritati, în judetul Satu Mare, sub acuzatia de tentativa de trecere frauduloasa a frontierei. În astfel de situatii, fapta comisa se solda cu anchete dure si pedepse la ani grei de puscarie. În mod curios, Petru Romosanu a reusit sa fenteze Militia si Securitatea si, la 30 septembrie 1988, adica la o luna de la retinerea sa, a reusit sa fuga, definitiv, în Ungaria.
  NISTORESCU DESPRE ROMOSAN.(evz)
  ,,Petru Romosan este prietenul dumneavoastra.
  Este prietenul meu, stiu foarte bine aceasta poveste si cred ca se întâmpla ceva cu totul nedrept. Dar nu cred ca exista cineva în cazurile importante de investigatie sa nu primeasca dreptul la aparare. Altfel nu e jurnalism, e dictatura a cuvântului scris sau dictatura a presei.,,
  NISTORESCU DESPRE SECURITATE.(evz)
  Relatia mea cu Securitatea a fost una, sper eu, inteligenta”

  ,,Care a fost relatia dumneavoastra cu Securitatea? Odata cu cazul „Romosan” s-a alimentat ideea ca vreti sa ascundeti, de fapt, propriul trecut.
  Publicam zilele urmatoare tot dosarul „Romosan”. Relatia mea cu Securitatea a fost una, sper eu, inteligenta. Am scapat în asa fel încât sa nu semnez nimic, sa nu am niciun fel de angajament. Am glumit cu ei, am spus bancuri, am baut si bere cu unii dintre ei, am spus si prostii -- la altii le-am spus diverse lucruri contrariante, dar e sigur un lucru………..???????,,

  CONCLUZIA?????????????????????
  EU NU REUSESC.

  CU O IMENSA ADMIRATIE(de data asta CONDITIONATA)
  constantin constans
  PARIS 5 aout ora 15
  ps1.
  trebuie sa recunosc ca admir PRAGMATISMUL domnului TISMANEANU.admir faptul ca incearca sa duca LUCRURILE pina la capat.(in parte a reusit dar nu este suficient)
  AVANSEAZA cu pasi MICI.si daca lucrurile AVANSEAZA cu pasi mici asta se intimpla si pentru FAPTUL ca ,,VOI,, faceti tot posibilul ca lucrurile sa nu AVANSEZE.
  PRIETENIIIIIIII.se poate.sunt convins ca se POATE.(fara ipocrizie, mépri,confuzie,ignoranta,vanitate etcccccc.)
  AVANSAMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM!!!!!!!!!!!
  ps2
  DE CE PADINA NU intra in ,,PAGINA,, ISTORIEI RECENTE????(asta o spun asa sa-i parafrazez o mica ,,glumita”a prietenului nostru din,,SCENA CU BALCONUL,,
  imi cer scuze pentru ortografie si forma de exprimare(c’est pas ma tasse de thé)Désol

 • Dorin Tudoran

  Da, stim de la Maestrul Pelican ca “Un om din Buhusi avea un motror/si nu i-a folosit la nimic” (Stiai ca varianta initiala, refuzata de Cenzura, pe motiv ca ar fost “pronografica” a fost “Un om din Buhusi avea un motor/si nu i-a folosit nicicacat”? “Nicicacat era vorba de rusine, de mare rusine pe vremea Cenzurii…)

  Baietelul cu ciorditul frazei ce l-a facut… celebru va fi avind si acum fabrica de chibrituri. Douaar fi motivele mentionate de zvonisti:

  1) In redactie i se mai spune si “Fetita cu chibrite”;

  2) Ciutacul sau preferat sustine ca… chibritele produse la fabrica respectiva sunt cele mai bune, fiindca aprinzariciul lor este facut din materia cenusie a proprietarului. Cand proprietarul este in vacanta, donator de materie prima este ciutacul preferat.

  Dar poti sa mai dai crezare la tot ce se spune pe lumea asta?

 • Dorin Tudoran

  Constans,

  Desi nu inteleg ce-mi ceri, sunt gata sa onorez cererea ta, de dragul concordiei universale si al progresului mult asteptat.

  Ma bucur ca admiri pragmatismele — fericit sa subscriu. Cat se tin in afara spiritului de gasca, sunt mare admirator al pragmatismelor. Imediat ce pragmatismul capata miros de gasca, simtul meu… pragmatic imi spune sa stau la distanta, dar fara sa impiedic sa avanseze ce e bine sa avanseze.

  … Tasse de the, zici.

  Pai, cum sa nu te inteleg? Si eu zic din cind in cind — despre ceva ori cineva — ca “…not my cup of tea”. Sper ca-mi dai voie.

  Cele bune,

  DT

 • constans

  ,,Imediat ce pragmatismul capata miros de gasca, simtul meu… pragmatic imi spune sa stau la distanta, dar fara sa impiedic sa avanseze ce e bine sa avanseze.,,

  CE E BINE SA AVANSEZE MON AMI?????? a ton avis ?
  a fost condamnat COMUNISMUL oficial????????????
  este BINE este RAU?????????
  este ALBA este NEAGRA???????????
  despre ce GASCA vorbim NOI aici??????????
  VORBIM DESPRE LEGI,VORBIM DESPRE CONSTITUTIE,VORBIM DESPRE PARLAMENT,VORBIM DESPRE CINE VOTEAZA SI CUM SE VOTEAZA IN PARLAMENT,VORBIM DESPRE MODERNITATE SI EUROPENIZARE,VORBIM DESPRE DICTATURA,VORBIM DESPRE PAUNESCU,DESPRE VADIM,DESPRE micutii nistorescu si romosan ETC.,DESPRE DISCURSUL MICUTILOR(asa in general si mai apoi in particular),DESPRE LUMINI SI UMBRE,DESPRE CAPITALISMUL ORIGINAL ROMANESC(care a fost nascut din bugetul de stat si poate? v-a reusi sa se mentina in continuare numai prin bugetul de stat),DESPRE MEDIUL DE AFACERI ROMANESC,DESPRE PLUS VALOARE,DESPRE PARADISE FISCALE,DESPRE CEI TREI POLI AI CAPITALISMULUI ROMANESC:VINTU,PATRICIU,VOICULESCU,DESPRE CUPOLA,DESPRE PERFORMANTA,DEMOCRATIE,DESPRE LIBERTATE,DESPRE JUSTITIE,etccccccccc….)
  VORBIM DESPRE CE A FACUT BASESCU SI CE PUTEA SA FACA BASESCU.
  VORBIM DESPRE CE TREBUIE FACUT SI CUM SI CINE POATE SA FACA ASTA IN ROMANIA(Le Sale Boulot)
  care este PERSOANA IN OPINIA TA DORINE???(NOM, Prénom. Profession.???)

  daca chiar iubiti PRAGMATISMUL si detestati ,,gastile,,
  pai???????????
  combateti cu argumente ca un ADEVARAT LIBERAL(stinga-centru-dreapta)-nu are imp.(dar fara imbirligaturi)
  AVANSAMMMMMMM???????????????SAU NE FACEM CA AVANSAM?

 • constans

  Puis-je ajouter …………….
  DESPRE CORUPTIE!!!
  este OK si aia IMBIRLIGATA(si micutaaaaaaaaa) pe care vrea s-o combata actualmente micutul nistorescu.)
  DAR AIA MAREEEEEEEEEEEEEE CIT ROATA CARULUI????????
  DESPRE FALIMENT ATUNCI CIND ESTE FALIMENT(vitamina capitalismului)
  (trusturile media romanesti se afla deja in faliment)
  CINE SE IMPOTRIVESTE FALIMENTULUI SI DIN CE MOTIVE????
  CE SE MAI SPERA?????????????
  VA SPUN EU=-BUGETUL DE LA STAT CIORDIT.comme DAB.
  si apoi TRAIASCA CAPITALISMUL ORIGINAL POST MODERN de tip romanesc IN FRUNTE CU ILUMINATII PATRICIU,VINTU,VOICULESCU

 • orangeskorpion

  50% din isterie este indusa si transmisa de catre politicieni

  si

  50% “de o parte: a presei….care culmea, ca este mina in mina cu politicienii de mai sus….
  doar au misiune, domle!

  din pacate ziaristii onesti, inteligenti, care chiar au ce ne transmite nu pot fi vazuti pe sticla decit foarte rar…noroc ca unii din noi ii putem citi pe internet (bloguri, etc) ….dar din pacate inca 60% din populatia Romaniei nu are treaba cu internetul….

  a fost o placere scurta emisiunea Plesu-Liiceanu la fosta Realitate TV, acum iRealitatea TV, dar si atunci au fost in stare sa intrerupa emisiunea atit de agreata de unii in mod grobian

  pentru a ne prezenta intrarea “glorioasa” a unor fotbalisti la terminalul de la Otopeni….

  dar eu cred ca dupa noiembrie 2009, presa se va cuminti….

  in sensul bun!

  🙂

 • Loda

  Dle. Antonesei :
  Nu pot sa va las in eroare in legatura cu ,,baiatul cu chibriturile” si va asigur ca nu sunt el.Oricat enerveaza azi prin prestatia televizata(desi pe mine ma amuza ,ca da egal in toti) atunci era un baiat chiar foarte tanar care credea in basmul ca poti sa ai bani printr-o afacere cinstita,fara partid, fara relatii si fara a te asocia cu un boss local ci cu un alt pierzator, prietenul sau, Oreste.S-a imprumutat la banca, si-a facut fabrica si cand a fost totul gata, au intervenit bosii din Cluj, in prima linie Ucu Rus & comp.Omul si-a cautat dreptatea peste tot, la politia din Cluj(i s-a ras in nas) in justitie (vedeti ce naiv era?) ,la Ministerul de Interne,a protestat cu o pancarda si o portavoce de nebun in fata Ministerului de Interne, degeaba.In sfarsit, lucrurile s-au terminat ca in viata reala nu ca in basmele,,capitaliste” : baiatu a ramas fara fabrica ,dar cu imprumutul la banca, platind si azi ratele.Multe pacate are baiatu cuchibriturile dar de vandut nu se vinde (nu ca n-ar fi avut oferte) iar cand aude de Cluj si PSD i se ridica primejdios tensiunea.
  P.S.Nu-l mai faceti va rog ,,jurnalist” ,baiatu cu chibriturile a spius de zece ori ca el NU este jurnalist, ca nu-i plac jurnalistii si….de fapt nici nu e, este one show man.

 • Loda

  Cat priveste tema, imi iau indrazneala sa afirm ca va fi un an isteric, dar nici macar acest lucru nu ma inspaimanta cat ma inspaimanta ce va fi in anul urmator, in 2010. Instinctul (caci nu ma pricep la economie) imi spune ca bine nu va fi si ca toate oalele sparte nu le vor plati nici presa, nici politicienii ci ,,vinovatul de serviciu” poporul roman.Toate marile greseli politice facute de cercurile conducatoare de-alungul istoriei (si au fost destule, aici ma pricep) au fost ,,achitate” de generatii si generatii de romani.

 • Cu mica observatie ca omul era din Tecuci, nu din Buhusi!
  Mai sus, D-na Loda spune ca baiatul cu chibirturile ar fi incercat sa faca o afacere Ok, dar nu i-a iesit! Pacat. Daca ii iesea, poate ne lasa in pace acum!

 • Nu pot decit sa regret ca nu i-a iesit povestea cu fabrica de chibrituri. Daca ii iesea, poate raminea la capitalism si scapam de un one man show in surplus pe la noi! Cit priveste povestea cu vindutul/nevindutul, sa avem rezon, ce face seara de seara la Antena 3 in afara jocurilor in interesul patronului?

 • Dorin Tudoran

  Pai, da, din Tecuci, dar eu ultima oara cind am trecut cu “motorul” (nu cu ala de taiat lemne ci alalalt) dinspre Chisinau spre Bucuresti m-am oprit la Buhusi, nu stiu de ce, si Buhusi a ramas. Deci, prin prezenta, repunem in drepturi definitive si inalienabile Tecuciul/Tecucii

  Cat despre “baiatul cu chibrite/chibrituri” ii aterizam “aterizare” placuta pe… Luna!

 • Dorin Tudoran

  Loda,

  Am si eu o intrebare: daca nu este ziarist (lucru asupra caruia nu mai era nevoie sa ne atraga singur atentia caci avea deja… atentia noastra!), ce este baiatul acesta? Ca de “One man show” nici nu poate fi vorba, iar de “om orchestra” nici atat; omul e total… afon.

  Chiar asa, un plagiat ordinar dintr-u autor ungur, chestia cu fiind total ocupat cu traitul in Romania pentru a mai avea timp si de altceva nu merge. De exemplu: cum sa prezinti revista presei, cand nu stii sa citesti, ce citesti si de ce o faci?

  Liviu are dreptate: tot ce face, de ani si ani, este sa reaprinda un chistoc ori altul uitat inntr-o scrumiera ori alta de nu stiu cine…

  Nu te supara, mai facem si noi haz de necaz!

  DT

 • Multumesc pentru indreptarem memoria Magistrului o pretindea! Scuze, vreau sa postez doar un bilant al lui Bleen de pe site-ul lui Maruta cu efectele primelor trei zile de directorat CN:

  „Bleen August 5th, 2009 at 3:02 pm

  Au plecat: Ioan T. Morar, Alin Fumurescu, Doru Buşcu, Emil Hurezeanu, Daniel Vighi, Teodor Baconsky, Liviu Antonesei, Robert Turcescu, Cristian Pătrăşconiu, Eugen Istodor, Mirela Corlăţan, Simona Tache şi Costin Ilie.

  A venit: Nisto.”

 • Dorin Tudoran

  Pai de ce nu, ca doar e open?
  Vazui/citii ca ti s-a oferit sa ramai, dar ai zi ca te vrei plecat de la ziar.
  E adevarat ca ti s-a oferit sa rami?

 • Si ceva mai putin serios,care face parte din univers

  Azi,05.august am venit de la servici ca in orice alta zi cu tram.7 pe care il iau din centrul Stuttgartului.Obosit,am inghitit doua Tic-Tac-uri si ma gandeam care o fi drumul spre eternitate.Nici nu am apucat sa inchid putin ochii cand se suie in vagonul in care luasem loc,cateva femei tinere(cinci-sase),blonde,cu parul putin ud,bronzate,cu buze rosii natural,coapte si senzuale,toate proaspate ca apa de izvor.Una s-a asezat langa mine,alta vis a vis.Celelalte,langa.Cea din fata mea avea un mini exagerat.Si-a deschis picioarele lungi,incet,cu incetinitorul,insa foarte ostentativ.Eram probabil usor ca aerul de primavara sau eram tocmai aerul necesar,dar nebagat in seama?!Ii privesc chiloteii fara sa vreau(sunt casatorit,am copii pe care-i divinizez)Tanara femeie isi incrucisa piciarele,apoi le pune picior peste picior,lent,imperturbabil.fata ei ardea imbujorata ca lumina de vara-chiar m-am gandit:vara este cel mai primavaratic anotimp al anului.
  In parcul din fata Palatului Nou din centrul Stuttgartului am aratat unor prieteni din Chicago(el,prof.universitar la The University of Chicago,ea prof vioara),tot intr-o vara fierbinte,tinerele femei care stateau intinse pe iarba,fara maiou si sutien,cu sanii copti si excitati spre soare…..Prietenul meu a ramas socat si mi-a relatat ca asa ceva nu e admisibil in USA.De aceea mie imi place vara in Stuttgart.Iar eu nu am devenit ….german.Sangele meu clocoteste la o alta temperatura in comparatie cu localnicii.Sau poate e doar o alta inchipuire frumoasa?!In fine,apoi am mers sa vizitam Muzeul de Arta Moderna(James Stirling-architekt) renumit in intreaga Germanie-tot despre parc am vorbit….
  Ma scuzati,dvs. vorbiti despre dusmanii presei?!Lumea e atat de frumoasa incat nici macar gropile din Romania nu m-ar deranja acum.Ele fac parte din obiceiuri si datini,ca si presa controlata de neavizati,de fosti comunisti neadaptabili.Dar publicul,cititorul,domnule Dorin Tudoran?Si cum ramane cu sinceritatea cu care ne privim zi de zi,incognito in oglinda?(parca mi-ati dat odata un raspuns….)
  Numai de bine!-ca oricum in curand vine iarna si intru intr-un fel de hibernare.

 • nene

  Domnule Padina (daca nu ma-nsel),
  Eu cred ca meritati un loc in istorie. Insa nu inteleg de ce tipati. S-ar putea sa ramaneti nu in istorie ci in isterie. Sincer mi-ar parea rau.
  Cu disimulata simpatie si infinit respect
  un nene

 • constans

  ce faci NENE?????????
  maninci seminte????????? comme.dab.????????

 • nene

  Daca ai chef poate ne explici si noua, tineretului bovin, ce inseamna asta: “Va fi plastrografiata .. o scrisoare trimisa lui Dorin Tudoran semnata de Petru Romosan prin care acesta solicita sa-i publice in Agora un material in care sunt atacati Virgil Ierunca si chiar Dorin Tudoran”
  Suna destul de funny. Mitecantropii de la secu aveau oare mai mult umor decat agitpropii de azi? Hai ca nu te mai ambetez, mersi petnru toate raspunsurile, numai bine

 • Sigur ca e adevarat, ca doar nu scriu prostii. A fost o discutie lunga -- si-a cerut si scuze, nu inteleg de ce!, ca nu m-a sunat cu o zi mai inainte, dar a avut telefonul stricat!

 • Se duce dracului -- doamne iarta-ma, ca e miez de noapte in Chisinaul comunist -- si preconizatul si indelung “analizatul” ca oportunitate comentariu din Basarabia in paginile Cotidianului. Poate dupa ce se mai linisteste acest Vant napraznic.
  Ca noi ramanem pe loc si ne tinem de frati.

 • In ce ma priveste, am voi stradui, frate Vasile, sa gasesc un loc in care sa comentez si de partea cealalta a Prutului. Oricum, dupa ce trece lunga vara fierbinte, ma gidesc sa-mi scot din adormire blogul. Sa vedem ce iese din negocieri…

 • cirlig 9

 • scuzatzi, nu intru’n discutzie.
  am aruncat doar un cirlig

 • Dorin Tudoran

  nene, draga,

  mai intai sa vedem ce ne dezvaluie documentarul dlui cornel nistorescu despre inocenta angelica a dlui petru romosan. poate ca stie cornel lucruri pe care nu le stim noi.

  pe urma, vad ce sa spun despre scrisoarea cu pricina: daca am primit-o ori ba? si ce am crezut la momentul respectiv? ce cred azi? si altele…

  recunosc, chestia cu ” scrisoare plastografiata” suna straniu, nu doar pentru “tineretul bovin” (by the way, cui ii apartine afirmatia?), dar si pentru “batranetul indobitocit”, din care, cu onoare ori nu, fac parte.
  s

  si, era sa uit, sa vedem ce apare maine in “adevarul”, (text anuntat de dl tismaneanu) despre dnii romosan si nistoresc. cine stie ce dracovenii mai aflam si poate intrebam si de unde au aparut datele cu pricina.

  numai bine,

  dt

 • Dorin Tudoran

  adrian, recunosc, intr-un metrou din stuttgart, cu o tanara doamna procedind la ritualuri pe care le descrii, viata pare fara probleme, in afara de accea la ce statie sa coboriti mai repede.

  dar, gropile din romania raman.

  am vazut si eu intr-un celebru parc din munchen (landga el se afla sediul europei libere) nudisti si nudiste dezinhibati ca si cum beau un pahar de apa.

  la bucuresti, insa, ceausescu era — viu si de adevaratelea.. m-am intors, spre disperarea lui si alor lui, ca nu puteam trai fara el.

  pai, da, numai de bine si ai grija ce faci in metrou si cind te dai jos din el.

  dt

 • Dorin Tudoran

  ou, oui, oui -- adica de trei ori da, constans.
  cei trei, carora le urezi viata lunga si linistita, inteleg, se descurca si fara urarile noastre.

 • Dorin Tudoran

  nikule, iar ne impingi la pescuit?
  tare mai esti elktrik!
  salut,
  d

 • spectator

  niku a fost:
  1. argotic si
  2. eliptic

  Explicatia e urmatoarea: daca inainte de a face click pe butonul “Trimite comentariul” ai selectat optiunea “Notify me of follow-up comments via email” si ti-ai pus o adresa de email valida in text box-ul corespunzator, toate comentariile la articolul in chestiune, ulterioare acestui moment, iti vor parveni la adresa respectiva imediat dupa ce au fost postate. Asta iti simplifica viata fiindca nu trebuie sa revii pe acelasi blog din ora in ora ca sa vezi daca au aparut comentarii noi, ori sa faci refresh daca tii o fereastra deschisa spre site-ul cu pricina. Cei care sint mai mult pe drumuri si utilizeaza smartphones gen BlackBerry sint principalii beneficiari ai gaselnitei. Daca un articol de pe un blog ii intereseaza si vor sa urmareasca discutiile (insa nu au nimic de comentat), arunca doar un cirlig asa cum a facut niku.

 • Din Jurnalul alergatorului dupa umbre

  Azi,06.08.2009
  La pranz termometrtul indica 28 de grade C.la umbra.Biroul a devenit o cusca in care transpir stand in fata computerului.Afara simt viata,viata care priveste custile animalelor lucratoare,precum la Zoo.Numai ca spre seara evadez si plec spre casa cu U7.
  Sera asta m-am suit pe o colina ca sa privesc orasul meu Stuttgart.(Orasul este situat intre si peste coline,dincolo de coline,printre paduri si dealuri cu vita de vie.)Urbea asta e fantastica,curata,plina de probleme vechi si noi.Si oamenii par atat de neinsemnati.De sus vezi oamenii ca pe un furnicar in miscare,milioane de miscari despre care crezi ca-si au rostul lor.

  Cat de mult se pot insela oamenii:viata nu este lipsita de probleme si nu vad cum ar putea fi viata lipsita de probleme cand viata e o problema….Eu am descris ieri doar cateva instantanee.(este vreun avantaj daca esti luat drept prost sau naiv?)Pe mine ma obosesc nume si fitze si cine cu cine,sau cine e mai hotz decat altii.Eu gandesc in categorii istorice,nu la o clipa.Pentru mine comunismul,ca si nazismul,mor in sute de ani,pentru ca nu au nici o sansa sa supravietuiasca,dar nici sa dispara dintr-o data,printr-o declaratie…Deocamdata supravietuiesc,dar mor lent.Definitiv.Tranzitiile sunt obositoare si costisitoare(v.Estul Germaniei,Spania lui Franco!)Si comunismul in China moare,mai lent decat in alte parti,dar e pe duca.Deng Xiaoping spunea oadata ca nimeni nu trebuie sa se mire de rezistenta comunistilor,chiar daca economia este capitalista.Comunistii,spunea el,sunt precum o dinastie din China Imperiala si rezista cel putin cateva sute de ani….Mentalitatile din Romania dainuie cam tot atat.Nu-ti convine,esti pe drum intre Stuttgart si Bucuresti,intre USA si Romania,nu-i asa?!(de curand am citit ceva mai vechi,dar poate ma lamureste cineva:Dorin Tudoran si Dan Voiculescu…doi prieteni.Nici asta nu e istorie,totusi m-ar interesa ce a fost….sau ce NU a fost si a fost scris)

 • Dorin Tudoran

  Adrian, iti trimit eu un link peste citeva ore. DT

 • Dorin Tudoran

  Cum ti-am promis

  http://www.ziua.ro/display.php?data=2006-08-02&id=204657&kword=Dorin+Tudoran

  Confesiune integrala. Nimic de adaugat, nimic de eliminat.

 • orangeskorpion

  Am vrut sa citesc si eu, dar rezultatul este:

  Articolul ales nu se afla in baza de date.

 • Florin Iaru

  N-am ştiut unde să pun linkul:
  http://declaratiadelapraga.ro/
  Deci se poate!

WP Admin