≡ Menu

Țara trosnelilor

O cupă mondială de uitat. Și cât mai repede, dacă vrem să ne aducem aminte că fotbalul este altceva decât s-a jucat, de prea multe ori, în Africa de Sud.

Statistica FIFA potrivit căreia 96% din deciziile arbitrilor au fost corecte uită să spună că mult din cele 4 procente reprezentate de gafele arbitrilor au constituit erori ce au viciat rezultatul partidelor. Multă corectitudine politică și puțină corectitudine profesională.

Finala a fost una dintre cele mai lamentabile partide ale turneului, o proastă propagandă pentru fotbal.

Spania a jucat slab și a fost foarte aproape de a plăti pentru faptul că se iluzionează că poți câștiga la infinit jucând la miuță. Fără vârfuri de atac sau cu asemenea jucători jucând o repriză bine și trei partide prost îți trebuie mare noroc să câștigi. Și Spania a avut noroc.

Nu poți miza pe fundași că vin și dau mereu gol cu capul la centrări din faze fixe. David Villa a fost la nivelul unui Pancho Villa dintr-o ridicolă coproducție de pe vremuri, iar introducerea lui Torres, care nici nu trebuia luat în Africa de Sud, s-a mai lăsat cu o auto-accidentare. La ce bun?

Olanda a jucat mai bine tactic, dar abominabil din punct de vedere fizic. De Jong trebuia să ia nu doar cartonașul roșu. Ar fi fost corect să fie ținut în afara terenului de joc în următoarele 3 sau 5 meciuri internaționale ale Olandei. Are antecedente în ruperea de oase, chiar în partide amicale. Un borfaș din lumea interlopă a porturilor.

Provocat de murdăriile lui Materazzi, Zidane i-a proptit un cap în piept golănașului italian. A fost eliminat. Neprovocat, de Jong i-a proptit o talpă în piept lui Xavi Alonso și a rămas, bine mersi, în teren. Un fault mai grosolan nu poate fi decît o talpă aplicată în figură. Dacă această Cupă Mondială va rămâne în amintirea cuiva peste câțiva ani, logo-ul ei va fi talpa lui de Jong.

Știu, nimeni nu s-ar fi sinucis de jenă la Amsterdam, dacă Olanda câștiga azi jucând ca o măcelărie nimerită pe o pajiște de iarbă veche, dar o asemenea victorie ar fi fost o jignire pentru marile echipe ale Olandei din 1974 și 1978.

La sfârșitul partidei, spaniolii au schimbat tricourile albastre  folosite în timpul partidei cu cele roșii – brand-ul țării.

Despre echipa Olandei se mai pot spune două lucruri.

Primul – că a intrat pe teren în tricouri portocalii și a terminat meciul în tricouri galbene, căci e greu să-mi amintesc care dintre jucătorii ei nu a luat cartonaș galben.

Al doilea – Olanda a intrat pe teren drept Țara lalelelor și a ieșit din teren drept Țara trosnelilor.

Păcat.

P.S.

M-am bucurat foarte mult pentru Iniesta, jucător fabulos, ale cărui pase l-ar face până și pe Emil Boc golgheter. Iată-l pe Andres primind o pasă de vis în fața căreia multe vârfuri de meserie s-ar fi topit de emoție – privire scurtă spre poartă, echilibru perfect, punct ochit – punct lovit!

 • Mitica

  privire scurtă spre moartă?

 • Mitica

  O echipa a venit as joace fotbal si sa cistige, iar alta a venit sa cistige omorindu-si adversarii. Rusine Olanda!
  Toata stima pe care multi o aveam pentru echipa Olandei s-a tranformat in greata. Dupa Cruyf , Neskens, Gulit, Van Basten, Haan,…ei vor sa cistige un campionat mondial cu De Jong?
  Meci fara istoric. La pauza olandezii trebuiau sa ramina in 9(noua). Si asta nu o zic eu o zic comentatorii olandezi!
  Din pacate arbitrul nu a avut singe in instalatie sa. Din vina lui s-a echilibrat “jocul”. Spaniolii au fost “tabaciti” de catre disperatii olandezi care vazind ca englezu nu da rosu au prins curaj.
  Spre binele fotbalului pina la urma a cistigat fotbalul.
  /////////////////////////////////////
  Uite ce zic niste “meseriasi”:
  http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/world_cup_2010/8808636.stm

  Anyone with the best interests of football at heart would have been overjoyed to see Spain beat the Netherlands to lift the World Cup.

  Not only were Spain easily the best team on the night, but they were also without question the best team in the entire World Cup

  Right from the start there was only one team who really wanted to win this match and that was Spain. So their victory over the Netherlands was a victory for football.
  /////////////////////////////////////
  Terrible De Jong:
  rel="nofollow">

 • Radu Humor

  Mi-a placut aia cu transformarea portocaliului in galben ( sper sa continue si-n Romania, dar fara duritati sau faulturi grosolane ) !, si aia cu
  “Emil Boc golgheter” care insa da la “goluri” in Romania si fara pasele lui Iniesta
  (exceptional jucator, cineva spunea ca-i cel mai talentat jucator din lume !) fiind servit doar de Traian Basescu, ale carui directii/directive le ghiceste sau le primeste si le executa “cu o privire scurta spre moarta” :roll: (probabil economia romaneasca !).
  Cred ca ati vrut sa scrieti “poarta” ….

 • Radu Humor

  Pana la urma am asistat la un meci in care miza era cea suprema si ma gandesc ca tot ce s-a intamplat , cu exceptia faultului criminal al lui De Jong ( ce fatza are !), poate fi acceptat si chiar scuzat.
  Jucatori atat de rapizi cum au ambele formatii , dar mai ales Spania nu pot fi usor opriti si stilul de joc al unui van Boemel nu poate duce in final decat la intrari dure, de genul “trece mingea, dar nu trece adversarul”.
  Desi am auzit multe critici asupra arbitrajului lui Web , gasesc ca a procedat corect in toate fazele dificile cu care s-a confruntat (are si doi tusieri fbuni), inclusiv in aia in care n-a dat rosul cuvenit, si nu a stricat complet echilibrul din teren. Asa , si daca ar fi castigat Olanda (daca Roben nu rata enorm si nu scotea Casillas niste mingi imposibile0 rezultatul ar fi fot la fel de echitabil.
  Va inchipuiti ce ar fi fost daca inca de prin min. 30 l-ar fi eliminat pe Boemel pentru al doilea galben ?!
  Pana la urma n-a fost o finala exceptionala prin joc, ci prin ea ca atare, o sarbatoare a Regalitatii (Spaniei, Olandei si Fotbalului ) , a ineditului (Sud Africa cu pitorescul si vuvuzelele ei ) a recordurilor la incasari (ale FIFA si a numarului de spectatori ), dar si a risipei de fonduri (pentru constructia unor stadioane uriase, pe care pana la urma vor paste animalele) si de ce nu a suprematiei europene care ocupa in intregime podiumul acestei editii !
  Si nu in ultimul rand , ca s-ar putea sa fie si ultimul Campionat Mondial ,
  daca ar fi sa dam crezare celor care sustin ca 12.12.2012 va fi… ce va fi !?

 • O finala mediocra si incrancenata, uneori fara arbitru.
  (…) Ce-ar fi fost daca Iniesta era eliminat atunci cand i-a tras cu cotul unui jucator olandez -- cred ca Van Bommel (fara balon)? Cu doar cateva minute inainte sa marcheze.
  Sau, ce-ar fi fost daca arbitrul observa cornerul (s-a vazut si de la Chiisinau) la lovitura libera a lui Sneijder? N-a observat. Spaniolii au leganat cu noroc balonul spre poarta adversarilor si au marcat.
  Imi pare rau pentru Kruyff.
  Sa nu mai aud vuvuzele…

 • Olanda a incercat sa fie Italia si nu a reusit. Sa mizezi doar pe sarjele de pe flancul drept ale lui Robben si pe pasele filtrante ale lui Snijder, eu zic ca este putin pentru o echipa care doreste cununa cu lauri la suprema competitie intertari. Sa nu mai vorbim de faptul ca De Jong si Van Bommel se credeau luptatori de K1. Echilibrul umeric trebuia rupt mult mai demult, dar englezoiul ala,Webb, este o nulitate din punct de vedere al arbitrajului.

  Trecand peste vuvuzele, caracatite care mananca doar din partea dreapta a acvariului si alte asemenea enormitati, Spania a meritat din plin acest titlu. Dupa accidentul nefericit cu Elvetia (unde Webb a dat vreo 30 de centimetri de ajutor celor din tara Cantoanelor), spaniolii au dovedit ca si mental se prezinta excelent. Paradoxal, meritul principal pentru acest titlu castigat de spanioli ii revine unui batav: Johan Cruyff. Filosofia lui fotbalistica a invins, dar nu prin aportul uratei echipe a Olandei ci prin cel al stralucitoarei Spanii. Spania este constituita pe scheletul Barcelonei iar stilul spectaculos abordat la aceasta Cupa Mondiala ii apartine mentorului catalanilor, Cruyff.

  Bravo Spania!

 • elle

  mama, ce bestialitate…
  pacat si brut de tot pt un final de cupa mondiala aceasta abundanta de purtari “teratologice”
  in sintonie cu D-ta

 • Dorin Tudoran

  @ Mitica # 2

  Intre de Jong/van Bommel si van Hanegen, Krol, Haan, Rep, Neeskens van Basten, Gullit, Resenbrink si Cruyff este o distanta enorma. de Joing si van Bommel au fost ieri mai aproape de cum l-a tratat Reijkaard pe Voller.

 • Dorin Tudoran

  @ Radu Humor # 4

  Fiecare sport isi are regulile sale. Degradarea unui sport se face si prin imprumutarea regulilor din alt sport. Cand folosesti in fotbal mijloace permise in hochei sau K1, nu mai este “trece mingea, dar nu trece adversarul”, ci cum ma sfatuia unul din fostii mei antrenori “decat sa planga ma-ta, mai bine sa planga ma-sa”. Pentru mine asa ceva nu prea trebuie sa faca parte din sport.
  Evident “poarta”, nu “moarta”… Desi ne putem amuza spunand ca Iniesta “i-a dat moarte” portarului olandez…

 • Dorin Tudoran

  @ vasgar # 5

  Iniesta a dat acel cot dupa o serie de “imbratisari fratesti” si control al numarului de ghete la care l-au tot supus olandezii. van Persie a comis trei faulturi grosolane in primele zece minute pana a luat un cartonas galben la al patrulea. Practic, la al doilea fault ar fi putut deveni spectator…

  Puyol a faultat si el, dar nu “la rupere”.

  Cred ca eliminarea lui de Jong ar fi trimis un semnal ca era vorba de finala campionatului mondial de fotbal nu de finala campionatuilui mondial de K1 si unii dintre jucatori ar fi inteles ca treaba lor este fotbalul. Exista o sansa de a vedea mai mult fotbal.

  Cat despre vuvuzele…

 • Dorin Tudoran

  @ Garcia Muerte # 6

  Corect -- K1!

 • Mitica

  Holland, the dirtiest team to never win the World Cup.

  It was clear what was going on. It was a coaching decision by the Dutchies to break up the Spanish verve by physical brutality. And it worked. By the second half many of the Spanish passes in the midfield were hurried and off target, giveaways they would never had made but for fear of injury. That’s not to say they were cowards, but when you have a million euro professional salary their are limits to what you will sacrifice for your copuntry in sport. And van Marwijk knew his man in Webb. Those first two Spanish yellow cards were laughable equalizers for the much more serious Dutch misdemeanours that preceded them in turn.

  Von Bommell was disgusting, a devil in orange. De Jong’s foul on Alonso will be replayed for years and every controversial red card to come will be compared to the yellow he got.

  It would have been a scandal if the Dutch had won, but they played with such calculated violence it was a scandal they were there at all.

 • La TV nemtesc a fost, dupa meci un interviu cu de Jong, vorbeste bine germana, era f. nemultumit de arbitraj, zicea ca arbitru a tolerat jocu dur al spaniolilor si nu a dat olandezilor un corner.
  P.S Am vazut meciu cu nefasta, ia zicea ca spaniolii sunt multi mai frumosi, s-a mirat ca asa de multi spanioli au ochii albastrii

 • Domnu’ Tudoran, sunteţi exigent (ceea ce nu e neapărat un lucru rău) şi aveţi dreptate în mare măsură. O singură chestiune vreau să menţionez: eu cred că o echipă care marchează cu alţi jucători decât atacanţii este o echipă sănătoasă. O dată pentru că un gol este, de obicei, opera mai multor jucători, nu a unuia singur, a doua oară că un specialist în pase (mijlocaşul) şi un specialist în blocarea adversarului (fundaşul) îşi arată capacitatea de a trage un şut sănătos sau de a lovi eficient cu capul. Gândiţi-vă la jucători ca Dan Petrescu, Hagi sau Chivu, care erau (sunt) capabili să înscrie, să blocheze, să anticipeze, să paseze, adică să facă un joc complex.

 • Dorin Tudoran

  @ neamtu tiganu # 13

  Am intalnit multi trogloditi care vorbesc germana, chiar pe cea mai rafinata dintre ele -Hochdeutsch -, dar asta nu-i face altceva decat sunt. De Jong pare a fi un asemenea troglodit.

  Este adevarat ca arbitrul nu a dat olandezilor un corner, dar daca bruta de De Jong ar fi fost eliminata si van Bommel ar fi fost trimis si el sa vada restul meciului la vestiare (evetula de sub un dus cu apa rece, ca sa se mai linisteasca), nu e sigur ca olandezii mai ajungeau la faza din care sa aiba un corner valabil.

  Lucrurile decurg intr-o anumita secventa si a invoca ce s-a intamplat in minutul 80 pentru a scuza ce s-a intamplat in minutul 30 e un act de cinism.
  De Jong s-ar putea sa cante si la harfa, dar pe terenul de fotbal raman ce este -- o bruta.

  Neacordarea unui coner (eroare destul de raspandita) si neeliminarea unui tip care savarseste ce a savarsit de Jong nu sunt, nici pe departe, in aceeasi liga de eroare…

 • Dorin Tudoran

  @ Florin Dia # 14

  Nu am dorit sa spun ca e rau cand o echipa se poate baza SI pe fundasi atunci cand este vorba de a marca goluri. Ce nu cred este ca poti sa castigi orice meci cu varfuri de atac ineficiente. Villa a jucat bine in cateva meciuri si a fost inexistent in altele. Torres a fost o umbra. Pedro a facut erori cat carul etc. L-am vazut pe Villa in campionatul spaniol: jocuri extraordinare, jocuri in care te intrebi daca a fost pe teren. Sunt curios cum si cat de repede se va acomoda la Barcelona. In principiu, n-ar trebui sa aiba probleme, desi aici nu va vi, ca la echipa de unde vine, vioara intaia. Sau nu tot timpul si la orice faza.

  Deci, aveti dreptate: o echipa care marcheaza cu alti jucatorii decat atacantii este o echipa sanatoasa. Dar o echipa ca nu marcheaza multe jocuri la rand SI cu varfurile de atac nu e tocmai o echipa echilibrata.

  Sansa Spaniei este ca duduie de talente si del Bosque va gasi remediul la impasul in care pare a se afla cu lotul de acum.

 • boc e raul cel mai scund

  Practic, cred ca inca de la inceputul partidei olandezii nu au reusit tina pasul cu viteza si virtuozitatea tehnica spaniolilor si nu au reusit sa aplice “tehnicile italiene” de fragmentare a jocului la mijlocul terenului. Eu cred ca faultul lui De Jong (care merita rosu, clar) a fost neintentionat. Din momentul in care De Jong nu a primit rosu, arbitrul a stabilit un nou standard, mai permisiv. Dupa aceea trosneala a continuat nu la limita regulamentului, ci la limita bunului simt. Tot acolo, la limita bunului simt, s-au situat si destule din actiunile ulterioare ale spaniolilor.

  Aprecierile dumneavoastra critice la adresa echipei Spaniei si referirile la norocul ei, nu prea sint sustinute de realitate. Este posibil si ca ulciorul lor merge la apa de foarte multe ori. Eu insa cred ca Spania a dovedit repetat ca este echipa cea mai buna si ca are maturitatea de a iesi la suprafata din aproape toate situatiile. Sigur, daca preferati sa numiti asta noroc, de ce nu?!

 • everlast

  Dle. Tudoran, cred ca interpretarea pe care o dati celor intamplate in teren este puternic influentata de faultul lui de Jong. Ceea ce e profund nedrept. Imi e imposibil sa cred ca Olanda a intrat in teren sa rupa oase; au fost anumite excese, dar eu cred ca, jucand cu trofeul pe masa, e greu sa le eviti. van Bommel este acelasi jucator dur de cand si-a inceput cariera si la fel a jucat si la PSV, si la Barcelona, si in toate meciurile de la acest CM. Lucru valabil pentru intreaga echipa a Olandei, care nu a jucat mai dur sau mai putin dur decat in alte meciuri.

  Eu cred ca, acordand 5 galbene in primele 20 de minute, arbitrul a influentat decisiv desfasurarea jocului (atentie, nu am spus rezultatul sau castigatorul!). Dar, in momentul in care 3 olandezi au fost sanctionati atat de repede, pentru Spania a devenit o miza sa obtina o eliminare care sa rupa echilibrul, nicidecum sa inscrie goluri. Iar acest lucru s-a vazut in primul rand la Iniesta, care a devenit periculos abia in momentul in care scopul numarul unu fusese atins, respectiv un olandez fusese eliminat. In rest, el nu a fost decat o trestie gata sa se incline de la cea mai slaba adiere de vant (e drept, o trestie cugetatoare… si talentata).

 • Dorin Tudoran

  @ boc e raul cel mai scund # 17

  1. Am urmarit mai multe reluari -- clar intentionat. In plus, de Jong are “cazier” de cotonogar. Fractura intr-un meci amical!

  2. Dar sa presupunem ca a fost neintentionat. Tot rosu trebuia sa ia. Recunosc, una este sa omori un pieton trecand cu masina peste el intentionat, alta este sa-l omori din neatentia. Practic, insa, pentru victima rezultatul este acelasi -- mort. Daca nu e baiat rau (eu cred ca este), ci doar un rudimentar, tot nu prea are ce cauta intr-o echipa de elita.

  3. Evident, arbitrul are privilegiul de a stabili marja de “permisivitate”. Ce nu are dreptul este sa introduca intr-un sport permisivitatea mult mai mare din alt sport. Fotbalul este una, K1 -- altceva.

  4. Si eu cred ca, una peste alta, Spania a fost cea mai buna echipa a turneului, dar asta nu exclude ideea norocului. Daca olandezii fructificau cele doua ocazii avute de R., spaniolii erau terminati, desi aveau in teren o echipa mai buna.

 • Dorin Tudoran

  @ everlast # 18

  Cred doua lucruri: a) olandezii au jucat foarte dur; b) au intrat pe teren sa-i timoreze pe spanioli. Nimic rau in asta, daca nu se trece de o limita. Si au depasit-o cu mult.

  Sa inteleg ca olandezii jucau in limitele fair-playului si spaniolii fortau eliminarea unui olandez din teren? Nu cred.

  Dar sa zicem ca va cred: daca olandezii au intrat pe teren cu ideea de joc tare spre a-i timora pe spanioli, de ce nu ar fi avut spaniolii dreptul sa caute eliminarea unui olandez?

  Ca van Bommel joaca de cand se stie dur nu este o scuza, este o constatare.

  In sfarsit, vocile care spun ca olandezii au jucat murdar sunt substantial mai multe decat cele care afirma ca si unii, si altii au jucat la fel de dur.

  Ce sa facem, opinii si opinii…

 • T. Monica

  Cert este ca Elvetia lui Federer este singura care a invins Spania lui Nadal.

 • Dorin Tudoran

  @ T. Monica # 21
  Nu prea este asa de cert, caci nu Nadal a jucat si nu Federer i-a batut pe Puyon, Iniesta si Casillas…

 • T.Monica

  Va multumesc pentru raspuns. Se vede ca ati vrut sa fiti amabil. Bine putem zice atuni “incert”, desi tot cert ramane, si chiar daca Federer si Nadal nu joaca fotbal in echipele nationale de fotbal ale tarilor lor, Elvetia ramane a lui Federer (si a celorlalti elvetieni), iar Spania ramane a lui Nadal (si a celorlati spanioli), daca nu cumva n-or fi ale lor ci ale copiilor si nepotilor-nepotilor lor acum si-n veacul vecilor, in timp ce Romania lui Basescu nici macar nu s-a calificat la mondiale.

 • mihai rogobete

  Calificat în studii indisciplinare aprofundate, la spartul târgului, risc să mă bag şi eu fotbalagistic în seamă, pornind de la infernaţionala problemă a spiritului de echipă. De la bun început, ţin să evidenţiez că tocmai ireductibilitatea dintre alura aleatorie specifică jocului şi strategia organizatorică deterministă a selecţionerilor şi antrenorilor mă face să nu tac, să bat câmpii. jocurile -- în general -- de noroc, proiectând, ca şi accidentele, în stupiditate orice coment. Văzând cel puţin trei echipe -- mijlocaşii, apărătorii şi atacanţii -- într-o formaţiune fotbalistică, am urmărit desfăşurarea fiecărora, pentru ca, din articularea acestora, să descifrez armoniile orchestrate, muzica pe care avem nu numai să cântăm ci şi să dansăm -- ce şi cum cântă veacul. Asurzitoare şi amuţitoare, vuvuzeala trânti ca o ghilotină sentinţa unui fel de a fi: dacă jucăm tot în spirit de turmă partida istoriei, vom pieri.

 • mihai rogobete
 • Radu Humor

  @monyf
  Basescu al tau se pricepe sa dea goluri doar prin economia romaneasca si prin bugetele/buzunarele amaratilor de romani :mrgreen:
  Pe cele, cum ar fi ale lui Udrea, Cocos, Berceanu, Videanu si toata sleahta lor, e drept ca le umple cu supramasura :mrgreen:
  Numai ca Romania e a lui Basescu la fel ca si Udrea (si ceilalti) :
  Temporar !
  Si se pare ca timpul de joc (de joaca, cu vietile romanilor !) a cam expirat ! 😉

  P.S. Nu-i exclus sa ia un cartonas rosu inainte de terminarea partidei (cu PD-L)

 • Radu Humor

  Si eu am vrut sa fiu amabil cu tine…..

 • T.Monica

  @Radu Libi -- Râvnesti degeaba. Udrea nu e de nasul tau ascutit pe care vad ca-ti place sa-l bagi pe unde nu-ti fierbe oala.

 • Dorin Tudoran

  @ T. Monica & Radu Humor # 28 & 27

  Iar vă puneţi “tălpi”? Riscaţi să primiţi cartonaş galben.

  Glumesc, dar nu vă certaţi pe acest blog din cauza dnei ministru Udrea. Altfel risc să fiu acuzat că girez un nou război al Troii/Troiei/Troicii…

 • T.Monica

  Dorin Tudoran -- Razboiul girat(or) n-ar fi troian ci trollian. Asa se scrie in frantuzeste ca sa se citeasca la fel si sa fie inclusa si Elena si Radu (de la Afumati?)

 • Hehe, acum am citit fraza dvs.
  “Sansa Spaniei este ca duduie de talente si del Bosque va gasi remediul la impasul in care pare a se afla cu lotul de acum.”
  Suna caraghios?! Daca echipa Spaniei -- campioana mondiala -- e in impas, ce sa mai vorbim de a Romaniei (Frantei, Italiei etc.)?
  In fine, traim in cel mai bun impas dintre toate impasurile posibile.

WP Admin